26 d’abr. 2011

TALLER DE PA

La Iona, en Martí i la Coral.lí van fer un taller de pa a Can Xifra Vell. Per Setmana Santa vam aprofitar per trobar-nos un dissabte a la tarda per fer de flequers i vam tenir molt bons professors.
Llavors vam sopar tots junts els nostres pans tot mirant el Madrid-Barça de Lliga, llàstima que no va acabar amb victòria, tot hauria anat molt més rodó.

Ingredients:


250 g. de Farina de blat integral
250 g. de Farina de blat semi integral
Llevat fresc
Sucre moreno
Oli d’oliva verge
Sal
Aigua tèbia


Preparació:
Primer. En un bol petit hi posem:
2 cp de llevat fresc i l’esmicolem amb els dits.
1 cp rasa de sucre moreno
1 cp petita plena de farina de blat integral.
Omplim ¼ del bol amb aigua tèbia i ho batem tot fins que faci escuma.
Tapem el bol amb un drap i el deixem reposar al costat d’un lloc amb escalfor o en el sol 10 minuts (mínim)
Segon pas. En un bol gran posem:
250 g. de Farina de blat integral
250 g. de Farina de blat semi integral
Si es desitja és el moment de posar-hi les llavors.
Fem un forat al centre (tipus volcà). Hi afegim (en el forat) :
2 cp rases de sal (al gust)
1 cs d’oli d’oliva verge
La preparació que hem fet en el primer pas. Aquesta preparació s’hi ha d’anar afegint poc a poc. Mentre l’anem afegint s’ha d’anar remenant, amb una forquilla, per tal que no s’assequi. Es tracta d’anar lligant la preparació amb la farina que va caient dels costats.
És molt important que no s’assequi. Perquè no passi, hi anem tirant aigua tèbia (mentre seguim remenant), vigilant de no aigualir la pasta.
Quan veiem que tenim la passa lligada, podem continuar barrejant la massa amb les mans. Ha de quedar una massa ben lligada i tova.
Tercer pas.
Quan ja tenim la massa feta, empolsem la taula (o la zona de treball) amb un polsim de farina i passem a amassar la massa a sobre la zona de treball. Per amassar es fa amb els palmells de la mà, tot airejant la farina (es sap que s’aireja la farina perquè es va obrint i es veu que queda com a una textura d’esponja).
L’ amassat es fa durant 10 minuts, com a mínim (si és més millor!).
Quart pas.
Posem la massa dins el bol gran i el tapem amb un drap. Ho deixem reposar al costat d’un lloc on hi hagi escalfor o al sol. Ha de reposar com a mínim 30 minuts.
Cinquè pas.
Escalfem el forn a 200 graus. (a dalt i a baix, i amb aire calent (no indispensable))
Traiem el pa del bol i li donem la forma desitjada.
El posem sobre la plata del forn o en un motlles (perquè no s’enganxi hi posem oli o paper vegetal)
Posem un polsim de farina a sobre.
Perquè el pa quedi dauradet (efecte visual) podem pintar-lo amb: ou, llet, oli, aigua.
Posem llavors a sobre (si es desitja)
Podem deixar reposar el pa al costat del lloc amb escalfor o sol uns 10 minuts més. (no és indispensable, s’anomena fer el segon llevat)
Posem en el forn a 180 graus, uns 30 minuts (depèn del forn, podem comprovar si està cru punxant el pa)

PA DE NOUS (pa dolç)
Ingredients:


250 g. de Farina de blat integral
250 g. de Farina de blat semi integral
Nous
Panses
Poma
Llevat fresc
Sucre moreno
Aigua tèbia


Primer pas. Preparació que endolceix el pa:
50 g de panses.
1/8 de poma ratllada
Aigua tèbia.
Triturem amb una batedora fins que quedi del tot aigualit

Segon pas. En un bol gran posem:
250 g. de Farina de blat integral
250 g. de Farina de blat semi integral
Si es desitja és el moment de posar-hi les llavors.
Fem un forat al centre (tipus volcà). Hi afegim (en el forat) :
1a3 cs del preparat que endolceix el pa. (pas 1)
2 cp de llevat fresca (esmicolada prèviament)

Tercer, quart... seguim els mateixos passos de el pa de blat.

cp.:cullerades petites (les normals, no pas les de cafè) cs: cullerada supera

Hi ha tres tipus de llevat per fer pa:
- Llevat mare (ideal) / - Llevat fresc / - Llevat sec

El dia que fem pa hem de tenir en compte les condicions climàtiques i ens hem d’ajustar a les recomanacions del full de darrera.

S’ha de tenir en compte les farines que s’utilitzen, si fem pa amb farina d’espelta i/o integrals, els temps d’ amassats, de repòs i de cocció s’han d’incrementar:
L’amasat serà com a mínim de 20-30 minuts, el repòs de 2 a 3 hores mínim, i la cocció (controlar segons el forn).