29 de gen. 2012

BRUNYOLS


Ingredients:

Les mesures són per 4 kg de farina.
  • 4 kg de farina
  • 24 ous
  • 8 tubets de vainilla
  • 400 grams de matafaluga (en gra i en pols)
  • 500 grams de sucre
  • 4 o 5 llimones (només la part groga)
  • 1 pot gros de llet condensada
  • 500 grams de margarina vegetal
  • 1 got de ressolis
  • 1 got d'anís
  • 1 pessic de sal
  • 1 capsa de llevadura royal (4 sobres)
  • 80 gr de llevat de paris
  • gasosa
  • llet
  • 1 sobre de tamatina
  • oli per fregir
  • sucre i ressolis per quan ja estan cuits ensucrar-los.




Preparació:

  • Abans de començar a fer la massa hem de preparar algunes cosetes:
    • Agafem la matafaluga i la posem en un cassó amb una mica d'aigua, quan arrenqui el bull ho tanquem i ho deixem refredar.
    • En un altre cassó hi posem la mantega amb una mica de llet i ho deixem que es vagi desfent, quan estigui desfeta ho tanquem i ho deixem refredar.
    • Separem les clares dels rovells i després preparem les clares a punt de neu.
    • El llevat de paris es posa en un cassó amb una mica de llet tèbia (sobretot que no cremi perquè sinó es podria trencar l'efecte del llevat i després els bunyols no pujarien).


  • A continuació, agafem la farina i la posem en un cubell i fem la forma d'un volcà. Al mig del cràter hi anirem col·locant tots els ingredients: rovells d'ou, el sucre, la matafaluga que hem fet arrencar el bull, la mantega amb llet, ... i tota la resta d'ingredients.
  • La gasosa la farem servir per anar acabant d'escurar els diferents atuells dels ingredients: el casso de la matafaluga, el de la mantega, el dels ous,... Haurem de vigilar de no tirar-n'hi massa per evitar que després la massa sigui molt líquida.
  • La última cosa que s'hi ha de posar és el llevat de paris.
  • Després ja podem continuar amassant-ho bé i així fins que la massa veiem que se'ns desenganxa dels dits (aproximadament una horeta).
  • Quan hem acabat d'amassar, posem un llençol de cotó amb una mica de farina estirat damunt la taula i hi aboquem la massa. Després posem el llençol amb la massa a dintre el cubell una altre vegada i... molt important!! fem una creu al pa i li diem:
    qui t'ha fet néixer que et faci créixer,
    qui t'ha fet suar que et faci llevar.”
  • Tot seguit ho tapem amb el llençol i al damunt hi podem posar una manteta.
  • Ho deixem així durant 2-3 hores.
  • Quan veiem que ja ha pujat comencem a coure.
  • Prèviament en una cassola hi haurem posat molt d'oli (¾ parts de la cassola) i ho posem a escalfar. Quan l'oli ja estigui molt calent hi comencem a tirar els bunyols amb la forma que més ens agradi.
  • Un cop es van acabant de fregir els podem col·locar en un atuell amb paper de cuina perquè empapi l'oli.
  • A continuació ja els podem ensucrar i amb un porro o bé amb un ramet de llorer o farigola els ruixem amb la meitat de ressolis i la meitat d'anís.
  • Ja tenim els bunyols acabats i ens els podem menjar.



BON PROFIT!!!



(és millor no menjar-ne gaires que després haurem d'anar a caminar o córrer per cremar-los)