22 de des. 2019

Filet de porc rostit



Ingredients
1 llom de porc d'1 kg., aproximadament
3 pastanagues
1 ceba
3 grans d'all sencers
Sal i pebre negre
1 branquilló de romaní i 1 fulla de llorer
1 copa de vi ranci
1 got gros de brou calent o d'aigua calenta
Oli verge d'olives arbequines
Una cassola prou gran perquè t'hi càpiga el llom

Preparació
Talla la pastanaga a rodanxes primes i la ceba a grillons o mitges llunes.
Escampa sal, pebre negre, pebre vermell i romaní per tot el damunt del llom i el fas enrossir en oli ben calent dins de la cassola. Enrossir vol dir fregir superficialment, només fins que el llom agafi color daurat per fora.
Quan el llom hagi agafat color per fora, afegeix a la cassola les rodanxes de pastanaga i la ceba que tenies preparades. També posa-hi els tres alls sencers, sense pelar, als que només hauràs tret la pela blanca seca més exterior. Ei, no cal que hi posis sal. Foc mig-baix i cassola tapada. De tant en tant, ho remenes. 

Quan vegis que la ceba és transparent i la pastanaga s'ha fet toveta, incorpora-hi la fulla de llorer i la copa de vi ranci. Remena-ho i deixa la cassola destapada durant 2 o 3 minuts perquè es pugui evaporar l'alcohol.
    Ara que l'alcohol ja s'ha evaporat, afegeix-hi el got de brou ben calent o d'aigua, el què tinguis. Remena-ho i torna a tapar la cassola. Ha de fer xup-xup durant 15 minuts.
Per acabar: Llença els alls i la fulla de llorer, que ja no els necessites.
    Per fer la salsa, tritura les verduretes amb el suc que tens a la cassola fins que no t'hi quedi cap grumoll. Tasta la salsa i, si convé, afegeix-hi sal fins que estigui al teu gust.

Talla el llom a rodanxes gruixudetes i ja ho pots servir, amb una mica de salsa pel damunt i la resta de salsa en una salsera. Ja veuràs com hi sucaran pa!

Si prepares el llom de porc rostit a la cassola amb antelació, no el tallis. Deixa'l sencer i talla'l poc abans de dinar. Ei, i no l'escalfis al microones perquè se t'assecaria, eh? Per escalfar-lo, posa les rodanxes de porc dins de la cassola, cobertes amb la salsa, sacseges una mica la cassola i ho tens al foc ben baix durant uns minuts.

Recepta extreta de :