31 de maig 2017

XATÓ

Ingredients:

Per la salsa ( es pot preparar el dia abans)

  • 2 grans d'all mitjans
  • 25 gr ametlles torrades
  • 3 nyores
  • 25 gr de molla de pa sec
  • vinagre
  • oli oliva ( uns 250cc)

Per al plat:

  • 2 escaroles
  • 300 gr de bacallà esqueixat i desalat*
  • 200 gr de tonyina
  • 8 filets anxova
  • olives arbequines i negres


Preparació:

Obriu les nyores per la meitat i retireu-ne les llavors. Poseu aigua a bullir i escaldeu-hi les nyores, escorreu-les i en calent raspeu-ne la part interior i reserveu-la.

Remulleu la molla de pa amb el vinagre.

Poseu els grans d'all, un xic de sal, les ametlles i 50 cc d'oli, i tritureu-ho amb el mini-pimer fins que quedi una salsa fina.

Afegiu-hi la polpa de les nyores, el pa remullat, un xic d'oli, i tritureu-ho, afegint-hi la resta de l'oli, fins que tingui la consistència desitjada.

Netegeu l'escarola, trossegeu-la i escoreu-la.

Col.loqueu-la en una plata, saleu-la i amaniu-la amb un xic de salsa.

Poseu-hi al damunt el bacallà, la tonyina, anxoves i les olives.

Poseu la resta de salsa en un bol per tal de que cada comen sal pugui afegir-n'hi si cal.


    *Per dessalar el bacallà esqueixat, netegeu-lo de pells i talleu-lo a bocins de la mida d'allò que vulgueu preparar. Poseu el bacalla en un bol, amb aigua freda, i amb les puntes del dits premeu els bocins fins que quedin amarats.
    Escorreu-los i renteu-los sota l'aixeta. Repetiu l'operació un parell de vegades més. Aneu vigilant si el punt de sal és al vostre gust.